⟩⟩ Kayseri köklü geçmiși, canlı hayatı ile sadece bir șehir değil, aynı zamanda geleneksellik, modernizm, girișimcilik ve hayırseverlik arasındaki dengedir... ⟨⟨
Ağırnas Yeraltı Şehri
Ağırnas Yeraltı Şehri
Ağırnas kasabasının girişinde Aşağı Pınar mevkiinde bulunan Ağırnas Yeraltı Şehri, bazı bölümlerinin milattan önce yapıldığı ve daha sonraki yıllarda da ilaveler yapıldığı, niş ve resimlerden en çok M.S 1-13. yüzyıllar arasında kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Kültepe
Kültepe
Höyükteki en eski yerleşimin Geç Katolik Çağ (M.Ö.300-2500) olduğu, onu Eski Tunç Hitit, Frig, Hellenistik-Roma çağlarının takip ettiği tespit edilmiştir.
Karum sahası; M.Ö. 1950-1650 yıllarında Anadolu'ya ticaret maksadıyla gelen Assurlu tüccarlar tarafından iskân edilmiştir.
Erdemli Harabeleri
Erdemli Harabeleri
Bölge Bizans döneminde önemli bir yerleşim merkezidir.
Erdemli Harabeleri bir vadinin içerisinde yer alır ve burada 11 kilise bulunmaktadır.
Gereme Harabeleri
Gereme Harabeleri
Bugün yayla olarak kullanılan bölgede bircok medeniyet hüküm sürmüşdür.
İlk yerleşen medeniyetler sırasıyla Proto Hititler, Hititler, Asurlar, Frigyalılar, Romalılar ve en son gelen Bizanslar dır.
Soğanlı Harabeleri
Soğanlı Harabeleri
Yerleşim alanı olmaya Roma döneminde başlamıştır ve harabelerin içinde kaya kilise ve mağaralar bulunmaktadır.
Soğanlı Harabeleri, bir açık müze konumundadır ve hala ziyaret edilebilecek cezbedici yerler arasındadır.
Gesi Kuş Evleri
Gesi Kuş Evleri
Osmanlılara dayanan kuş evleri 2-3 metre çapında 8-10 metre yüksekliğinde taştan silindir şeklinde yapılmıştır.
Sultanhanı Kervansarayı
Sultanhanı Kervansarayı
Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat zamanında 1232-1236 tarihleri arasında yaptırılmıştır.
Erciyes Kayak Haritası
Erciyes Kayak Haritası
Harika Özellikleri ile dünya standartlarında kayak pistlerine sahip olan Erciyes Kayak Merkezi'ni Keşfedin !

Erciyes Kayak Merkezi Canlı Kamera Yayınları

Karatay Kervansarayı
Karatay Kervansarayı
Oldukça etkileyici ve abidevi bir görününüme sahip olan Karatay Kervansarayı, 1240(2017-1240=777) yılında, ünlü Selçuklu Veziri Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır.
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kervansarayı
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kervansarayı
Adana-Niğde-Kayseri ile Nevşehir-Ürgüp-Kayseri'yi birleştiren çağın önemli yollarından İpekyolu üzerindeki kavşakta, İncesu’da 1660 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından bir külliye olarak yaptırılmıştır.
Vezir Hanı
Vezir Hanı
Vezir Hanı
Şeker Gölü
Şeker Gölü
Keykubat Dağı eteklerinde bulunan Şeker Gölü, eski dönemlerde Keykubat Gölü olarak adlandırılıyordu. Şeker fabrikasının arazisi içerisinde kalması, isminin de Şeker Gölü olarak anılmasını sağlamıştır.
Derevenk Vadisi
Derevenk Vadisi
Talas’taki Derevenk Vadiye gidebilecek düzgün bir yol olmamakla birlikte araç trafiğine kapalı bir yerdir. Sadece yürüyüş yapacaklar için ideal olup, keşif yolculukları yapanlara ev sahipliği yapar.
Berçin Yaylası
Berçin Yaylası
Berçin Yaylası’nda her yıl Dadaloğlu Şenlikleri düzenlenmekte. Bu şenliğin yapılmasının amacı Avşarlar’ı bir araya getirip tanıştırmak ve kaynaştırmaktır. Şenlikler genellikle Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleştiriliyor.
Barsama Vadisi
Barsama Vadisi
Doğal güzellikleriyle göz kamaştıran Barsama Köyü (şimdiki ismi Çavuşağa Köyü)
Kapuzbaşı Şelalesi
Kapuzbaşı Şelalesi
7 adet şelaleden ibaret doğa çatlağından, kayalar arasından fışkıran, 30-76 metre yüksekliklerden çok büyük su debisi ile dökülen, devamlı akan kaynak şelaleleridir.
Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
Müze binası şifahane olarak inşa edilmiştir. Sultan I. Gıyasedin Keyhüsrev’in kız kardeşi Gevher Nesibe’nin isteği üzerine yapılmıştır. Gevher Nesibe’nin ölüm döşeğinde abisinden istediği şifahane 1206 yılında hizmete açılmıştır. Şifahane, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.
Han Camii
Han Camii
13. yüzyılda Selçuklular döneminde inşa edilen yapının ilk yapılışında "cami" değil "han" olduğu düşüncesi ağır basmaktadır. Bu görüş, mimari planın Selçuklu han planları ile daha çok örtüşmesinden doğmuştur. Han Camii, kubbesiz fakat altı pencereli orta tonozun hakim olduğu iç mimarisiyle dikkat çeker.
Saat Kulesi
Saat Kulesi
20. yüzyıl başında Sultan II. Abdülhamit zamanında tüm büyük şehirlerde birer saat kulesi ve muvakkithane yapılması için ferman yayınlanmıştır. Kayseri Saat Kulesi de bu fermanın sonucu olarak 1906 yılında inşa edilmiştir.
Hacer Vadisi
Hacer Vadisi
Türkiye’nin benzersiz bir alanı olan Hacer Vadisi, hem sahip olduğu bitki örtüsüyle hem de vadi boyunca sıralanmış dik yamaçlarıyla akılları baştan alacak bir güzelliğe sahip.
Soğanlı Vadisi
Soğanlı Vadisi
Vadide çok sayıda kaya kilisesi bulunmak olup, buradaki mağaralar evlerle iç içe girmiştir.
Bölgedeki kaya kiliselerinin tarihi M.S. 4. yüzyılla tarihlendirilmektedir.
Palas Tuzla Gölü
Palas Tuzla Gölü
Gölün çevresinde ilk yerleşim M.Ö. 2000 yılından olmuştur. Ardından Hititler, Dulkadiroğulları ve Osmanlı’nın yerleşim alanı haline gelmiştir.
Beşparmak Kümbeti
Beşparmak Kümbeti
Her ne kadar tarihi hakkında pek fazla bilgi vermese de şehrin en görülesi eserlerinden biridir. İki katlı bir yapıya sahip olan kümbetin üst katı mescit olarak kullanılmıştır.
Hasbek Kadı Kümbeti
Hasbek Kadı Kümbeti
Selçuklu döneminin en eski kümbetlerinden biri olan Hasbek Kadı Kümbeti, 1184-1185 yılları arasında yapılmıştır.
Alaca Kümbet
Alaca Kümbet
Şehrin simgelerinden biri olan bu tarihi yapı, kitabesindeki bilgiye göre 1280 yılında Emir Cemaleddin bin Muhammed tarafından yaptırılmıştır.
Melikgazi Türbesi
Melikgazi Türbesi
Melikgazi kalesi’nin eteğinde yer alan bu türbe, Danişmentlilerin hükümdarı olan Emir Melik Gazi (1104-1134)’ye aittir. Hükümdarlığı boyunca birçok başarıya imza atmıştır. İlimizde onun adına birçok eser bulunmaktadır.
Köşk Medrese
Köşk Medrese
Köşk Medrese, Eratna Beyliği’ni kuran Alâeddîn Eratna tarafından 1341’de yaptırılmıştır. Aleaddin Eratna bu yapıyı eşi Suli Paşa Hatun’a ithaf etmiştir. Medresenin içerisinde kümbet bulunur.
Günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir aşevidir.
Sırçalı Kümbet
Sırçalı Kümbet
14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Sırçalı Kümbet, ismini külahında bulunan firuze çinilerden almıştır.
İmamkulu Anıtı
İmamkulu Anıtı
Anıtın üzerinde üç dağ tanrısı betimlenmiştir. Bu üç dağ tanrısı bölgedeki dağları sembolize etmektedir.
Avgunlu Medresesi
Avgunlu Medresesi
13. yüzyılda yapıldığına dair tahminler vardır. Avgunlu Medresesi, günümüze kadar sağlam gelmeyi başarmış ve şu anda kitapçı olarak hizmet vermektedir.
Sahabiye Medresesi
Sahabiye Medresesi
Kendi döneminin en önemli ilim merkezleridir. Özellikle taç kapısının taş işçiliği dikkatleri üzerine çekmektedir. Medrese, 1267 yılında Selçuklu vezirlerinden Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından inşa ettirilmiştir. Sahabiye Medresesi, Sahip Ata Medresesi olarak da adlandırılmaktadır.
Agias Prokopis Kilisesi
Agias Prokopis Kilisesi
Mimar Sinan’ın doğduğu yer olan Ağırnas Kasabası, keşfedilmeyi bekleyen birçok mekana sahiptir.
Kilise, 1857 yılında inşa edilmiştir.
Surp Kirkor Losovoriç Kilisesi
Surp Kirkor Losovoriç Kilisesi
Anadoludaki en büyük Ermeni kiliselerinden biridir. Kayseri Setenönü semtinde 1091 yılında yaptırılan bu kilisenin bir benzeri sadece Kudüs’te bulunmaktadır.
Surp Astuadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi
Surp Astuadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi
Kiçikapı Meydanındaki Ermeni Kilisesi kitabesi günümüze kadar ulaşamadığı için yapım tarihi belirlenememiştir. Kilisenin önceden fresklerle süslü olduğu ancak günümüzde bu süslemelerin üzeri düz renklerle boyanmıştır.
Yanartaş (Darsiyah Rum Kilisesi)
Yanartaş (Darsiyah Rum Kilisesi)
Kilise 1837 yılında yapılmış
Panaya Kilisesi
Panaya Kilisesi
Tablakya mahallesinde 1886 yılında Osmanlılar zamanında inşa edilmiş olan kilise, Hristiyanların gitmesinden sonra 1926 yılında camiye çevrilmiştir.
Tomarza Kilisesi
Tomarza Kilisesi
Malesef pencereleri felan duvarla örülmüş, harabe gibi bişey. Zannedersem depo olarak kullanılıyor.
Karabaş Kilisesi
Karabaş Kilisesi
Soğanlı Vadisinde bulunan bu Kilise 6. yy' da inşa edilmiştir. Kilise Roma döneminin karakteristik özelliklerini taşır.
Tokalı Kilise
Tokalı Kilise
Soğanlı vadisi içinde yer alan kiliseye 50 basamakla çıkılıyor. Üç nefli ve birbirine bağlı üç apsisli kilise Soğanlıda bulunan benzer kiliseler arasında en yüksek tonozlu ve en geniş olanı olarak dikkat çekiyor.
Kubbeli Kilise
Kubbeli Kilise
14. asırda son şeklini almıştır. Diğerlerinden farkı, kayaların dışı da boyanarak ve işlenerek muntazam kubbeli bir kilise haline sokulmuş olmasıdır. Kubbenin dışı da boyanarak tezyin edilmiştir.
Yılanlı Kilise
Yılanlı Kilise
14. asırda yeniden resimlendirilen kilisenin ilk yapısı çok eskidir. Burada bulunan kompozisyonlar, diğer kiliselerde yoktur. Kilise üç bölmelidir.
Tahtalı Kilise
Tahtalı Kilise
Soğanlı vadisi içinde
Endürlük Kilisesi
Endürlük Kilisesi
Endürlük Köyü’nde, 1876 yılında yaptırılan Ermeni Kilisesi ve Çan Kulesi.
Kayseri-Kale
Kayseri Kalesi
Kayseri Kalesi’ne ait ilk bilgiler M.Ö. 238-244 yıllarına dayanmaktadır. Bölgede İmparator Gordianus döneminden kalan sikkeler bulunmuştur. Tarihi boyunca birçok medeniyet için önemli olan bu kale; Bizanslılar, Danişmentliler, Selçuklular, Dulkadiroğulları, Karamanoğulları ve Osmanlılar tarafından onarılmıştır.
Hunat Hatun Camii
Hunat Hatun Camii
Hunat (Huand) Hatun Camii, külliyeyi meydana getiren diğer yapılar ile birlikte Kayseri'nin en gözde noktasında olup, mimarisi ve taç kapısındaki süslemeleri ile ilgi çekmektedir.
Kale Camii
Kale Camii
Vakıflardaki kayıtlarda Fatih Cami-i Şerifi olarak geçen cami, Osmanlı Vezir-i Azam’larından Gedik Ahmet Paşa nezaretinde Fatih Sultan Mehmet’in fermanıyla yaptırılmıştır.
Kayseri Ulu Camii
Kayseri Ulu Camii
H.530/M.1135 tarihinde, Danişmendli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından yaptırılmıştır.
Akkisla-Kale
Akkışla Kalesi
Akkışla Kalesi
Develi-Kale
Develi Kalesi
Develi Kalesi
Pinarbasi-Kale
Pınarbaşı Kalesi
Pınarbaşı Kalesi
Şahruh Köprüsü
Şahruh Köprüsü
Dulkadiroğulları döneminden kalan önemli bir tarihi eser olan Şahruh Köprüsü, Kızılırmaküzerine kurulmuştur ve uzunluğu 144,5 metredir.
Bünyan Ulu Camii
Bünyan Ulu Camii
Bünyan Ulu Cami, H.734 (M.1333) yılında İlhanlı valilerinden Tac-ı Kızıl oğlu Emir Zahireddin Mahmud tarafından dönemin ünlü mimarlarından biri olan Kaluyan'a yaptırılmıştır. Tövbe suresinin 18. ayetinin işlendiği kapısındaki muhteşem taş işçiliği göz kamaştırır.
Develi Ulu Camii
Develi Ulu Camii
(Yukarı) Develi Ulu Cami (Sivasi Hatun Camii) dış görünüşü ile fazla ilgi uyandırmaz. Ancak mihrabıyla Selçuklu mimarisinin en nadide ve olağanüstü eserlerinden biridir.
Göçeraslan oğlu Nasrullah ve eşi Sivasi Hatun tarafından H.680/ M.1282 tarihinde inşa ettirilmiştir.
Gülük Camii
Gülük Camii
Danişmentliler döneminde yaptırılan Gülük külliyesi, cami medrese ve onların hemen yanında yer alan ve günümüzde bulunmayan hamamdan oluşmaktadır.
Yerel geleneğin dışında abidevi bir çini mihraba sahip olan Gülük Camii, bu özelliği ile Kayseri eserleri arasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.
Hacı Kılıç Camii
Hacı Kılıç Camii
Selçuklu devletinin son dönemlerinden kalma bir eser olarak 750 yılı aşan yaşına rağmen hala dimdik ayakta duran Hacı Kılıç Camii, taçkapısı ve mihrabındaki süslemelerle Kayseri'deki tarihi eserler arasında özgün bir yere sahiptir.
Ahi Evran Müzesi
Ahi Evran Müzesi
Türkiye’nin ilk esnaf ve sanatkârlar müzesi olan Ahi Evran Müzesi, Kayseri’de bulunmaktadır.
Müzenin tam ismi, Ahi Evran Zaviyesi Esnaf ve Sanatkârlar Müzesi’dir.
Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi
Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi
1417-1419 yılları arasında inşa edilmiştir ve haremlik-selamlık olarak iki bölümden oluşur.
1995 yılında etnografya müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Döner Kümbet
Döner Kümbet
Halk arasında Döner Kümbet olarak adlandırılan Şah Cihan Hatun Kümbeti, 1276’da Selçuklu Sultanı I. Alaeaddin Keykubad’ın kızı Şah Cihan Hatun adına yaptırılmıştır.
Kurşunlu Camii
Kurşunlu Camii
Kurşunlu Camii, Mimar Sinan(1489-1588) tarafından Kayseri'de inşa edilen iki camiden biridir.
Lala Paşa Camii
Lala Paşa Camii
Tarihi kayıtlarda "Lala Muhlisiddin Camii" olarak geçen bu Camii Lala Paşa Camii Halk arasında Lale Camii olarak bilimekde.
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii
Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii
Kayseri'nin en çok yapıyı barındıran külliyesi durumundaki Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Külliyesi'nin güzide yapılarından bir tanesidir.